Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ketchup kwidzyński. List do redakcji w obronie sosu pomidorowego!

Rafał Cybulski
"Oryginał"
"Oryginał" Archiwum
Jakiś czas temu na naszych łamach poruszaliśmy już kwestię ketchupu kwidzyńskiego, ale dziś wracamy do tematu za sprawą listu otwartego, który napisał jeden z konsumentów. Pochodzący ze Sztumu Piotr Czerniak, obecnie gdańszczanin wysłał dowcipny list/apel do producenta kultowego sosu, a więc firmy Pamapol, ale przesłał go również do naszej wiadomości, byśmy i my wsparli walkę o nasz ukochany ketchup kwidzyński.

By życie znów nabrało smaku

Witam wszystkich z firmy Pamapol SA którzy mogą pomóc .... Od dziecka jadam Ketchup Kwidzyński i zawsze byłem z tego dumny! Jem go naprawdę sporo, niektórzy twierdzą ,że już mam nawet taką grupę krwi - puszczam oczko - tj. Kwidzyniak +

Był on w moim domu zawsze, wychowałem się w Sztumie a od prawie 18 lat mieszkam w Trójmieście, co miesiąc odwiedzam rodzinne miasto (lub okoliczne) i przywożę dla siebie i moich znajomych w sumie kilkadziesiąt słoików tego cudnego nektaru!

Słoiczki wędrują po Trójmieście, po kilku miastach w Polsce a także rozsyłane są do znajomych w Niemczech i Anglii! Przez te wszystkie lata zaraziłem miłością do tego produktu dziesiątki osób i jak dotąd nie spotkałem nikogo, kto nie uległby czarowi tego smaku- w skrócie "to najlepszy ketchup na świecie!" - ostrawy, przecierowa konsystencja , pomidorowy- ideał! (a nie żaden przecukrzony kisiel jak cała reszta).

I wszystko było w porządku do momentu, gdy na etykiecie (oryginalnej - zdjęcie pt. "Oryginał") widniało miejsce produkcji WZPOW KWIDZYN (wiem oczywiście, iż od 2005 zakłady należą do grupy Pamapol). W zasadzie już od jakiegoś czasu produkt stawał się coraz słodszy, ale wraz z „rewitalizacją” logotypu (zdjęcie pt. "Uzurpator") i przeniesieniem produkcji do Pamapol Rusiec - zniknęła niepowtarzalna jakość ketchupu, który teraz jest słodki jak dżem...Cukier aż się wylewa, paskudztwo, dżem z pomidorów!? Konsystencja także już nie ta! No i mniejsza gramatura! O zgrozo! Diabeł!

W imię wszystkiego co doskonałe, nie niszczcie tego dzieła jakim był stary „Kwidzyniaczek” ! Sam pracuję w szeroko pojętym handlu już ponad 15 lat i przez te wszystkie lata nie mogłem pojąć jak można nie wykorzystywać tak ogromnego potencjału jaki był w tym produkcie, zaznaczam był, bo obecnie niewiele się różni od całej przeciętnej, niezjadliwej reszty pseudoketchupów. W imieniu wszystkich wiernych jedynemu prawdziwemu „Oryginałowi” zaklinam Was przywróćcie dawną recepturę , by nasze życie znów nabrało „smaku”!

Piotr Czerniak

PS. Są nas z pewnością setki, a mogą być tysiące, wszystko w Waszych rękach!

A po kilku dniach Piotr dopisał jeszcze:**
...tropiąc dalej, zauważyłem jeszcze, że na “Oryginale” jest roczna data przydatności natomiast na “Uzurpatorze” już 2 lata!? ( partia kupowana 12.2015 – słoiki z poprzednią etykietą i miejscem produkcji Kwidzyn data przydatności 12.2016, słoiki z nowa etykietą i miejscem produkcji Rusiec data przydatności 12.2017 ) mocno musieli “wzbogacić” zawartość.... Stąd ta słodycz, wiadomo, że cukier to najlepszy naturalny konserwant. Jeszcze jedno: na etykiecie jest podany tylko skład jednakże nie ma podanego udziału procentowego poszczególnych składników, co jest już niemalże normą. Widocznie taka informacja mogłaby przerazić konsumenta...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto