Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gmina Ryjewo. Smaczny festiwal w Benowie

Rafał Cybulski
Przed  rokiem w Benowie zorganizowano Dzień Afrykański.
Przed rokiem w Benowie zorganizowano Dzień Afrykański.
Jeśli ktoś chce spróbować smakowitych specjałów, zarówno kuchni tradycyjnej jak i międzynarodowej, to w sobotę powinien koniecznie wybrać się do Benowa

Przed rokiem w Benowie zorganizowano Dzień Afrykański a impreza tak się spodobała zarówno miejscowym jak i przyjezdnym, że benowianie postanowili znów zorganizować podobne przedsięwzięcie.
- Zależało nam na imprezie, która miałaby charakter cykliczny, a przecież wiadomo, że nie co roku udałoby nam się zaprosić gości z zagranicy i tak narodził się pomysł organizacji I Benowskiego Festiwalu Przetworów Owocowo-Warzywnych - informuje Agnieszka Koguciuk z Zaułku Benowo.
Stowarzyszenie Eko-Inicjatywa, które jest gospodarzem Zaułku Benowo, wspólnie z Ochotniczą Strażą Pożarną napisało wniosek o dofinansowanie, który zyskał akceptację Lokalnej Fundacji Filantropijnej Projekt. Oczywiście w organizację zaangażowało się także Koło Gospodyń Wiejskich "Renawa", a wsparcia udzieliły także Nadleśnictwo Kwidzyn i Bank Spółdzielczy w Ryjewie.
Główną atrakcją festiwalu będą prezentacje i konkursy na najlepsze przetwory z warzyw, owoców i mleka. Do rywalizacji mają przystąpić koła gospodyń wiejskich z kilku wsi, również z powiatu sztumskiego. Swoje wyroby mogły także zgłosić inne organizacje, a nawet osoby prywatne. Gospodynie ze Sztumskiej Wsi mają np. prezentować buraczki pruskie, które są wpisane na listę produktów regionalnych.
Oprócz tego w Benowie nie zabraknie pokazów kuchni międzynarodowej, bo potrawy przygotują wolonontariusze pracujący w Eko-Inicjatywie - Francuz Manuel Marti i Łotyszka Mara Zadina. Natomiast gulasz węgierski przyrządzi Sandor Hovanecz, życiowy partner jednej z członkiń Eko-Inicjatywy. Przyrządzanych przez nich dań będzie mógł skosztować każdy, ale obowiązuje zasada kto pierwszy, ten lepszy.
Dla nikogo nie powinno za to zabraknąć darmowej grochówki i klusek ziemniaczanych. Wśród dodatkowych atrakcji będą warsztaty pszczelarskie a Dominik Sudoł zaprasza na wyciskanie soku jabłkowego tradycyjną metodą.

czytaj także: Festiwal kulinarnych smakołyków

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto