Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie zjesz dania z gęsi

baw
Gęsina na św. Marcina 2014
Gęsina na św. Marcina 2014 Polskapresse
11 listopada jemy gęś. Akcja zainicjowana przez Slow Food Polska jest coraz popularniejsza. W tegorocznej akcji Gęsina na św. Marcina bierze udział siedem warszawskich restauracji. Ich szefowie kuchni przygotowali specjalne autorskie menu i konkurują o tytuł króla gęsiny 2014.

Gęsina na św. Marcina

Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90 procentach eksportujemy do Niemiec i ten eksport w ostatnich dwóch latach rozwija się, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie, to nowa/stara świecka tradycja.

„Na szczęście ceny gęsiny od zeszłego roku znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15 PLN” – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.

Gęsina na św. Marcina. Przepisy szefów kuchni

Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. W zeszłym roku spośród przesłanych do konkursu przepisów, w anonimowym głosowaniu szefowie kuchni wybrali "Króla Gęsiny 2013/2014". Zwyciężyli ex equo Witek Iwański (Aruana - Serock) oraz Przemek Błaszczyk (Manana Bistro & Wine Bar - Chorzów).

Gęsina na św. Marcina [RESTAURACJE]

W tych restauracjach od 7 do 30 listopada będzie można spróbować autorskich dań przygotowanych według przepisów szefów kuchni.

Atelier Amaro, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
Warszawa, ul. Agrykola 1

Restauracja Likus Concept Store, szef kuchni Robert Lach
Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18 Oficyna

Restauracja & bar 99, szef kuchni Arkadiusz Janczarek
Warszawa, al. Jana Pawła II 23

Le Bistro Rozbrat, szef kuchni Alain Budzyk
Warszawa, ul. Rozbrat 44A

Solec, szef kuchni Aleksander Baron
Warszawa, ul. Solec 44

Kafe Zielony Niedźwiedź, szef kuchni Sebastian Olma
Warszawa, ul. Smolna 4

Aruana, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
Serock, ul. Czesława Miłosza 14a

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto