Gęsina na św. Marcina
Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90 procentach eksportujemy do Niemiec i ten eksport w ostatnich dwóch latach rozwija się, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie, to nowa/stara świecka tradycja.
„Na szczęście ceny gęsiny od zeszłego roku znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15 PLN” – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.
Gęsina na św. Marcina. Przepisy szefów kuchni
Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. W zeszłym roku spośród przesłanych do konkursu przepisów, w anonimowym głosowaniu szefowie kuchni wybrali "Króla Gęsiny 2013/2014". Zwyciężyli ex equo Witek Iwański (Aruana - Serock) oraz Przemek Błaszczyk (Manana Bistro & Wine Bar - Chorzów).
Gęsina na św. Marcina [RESTAURACJE]
W tych restauracjach od 7 do 30 listopada będzie można spróbować autorskich dań przygotowanych według przepisów szefów kuchni.
Atelier Amaro, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
Warszawa, ul. Agrykola 1
Restauracja Likus Concept Store, szef kuchni Robert Lach
Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18 Oficyna
Restauracja & bar 99, szef kuchni Arkadiusz Janczarek
Warszawa, al. Jana Pawła II 23
Le Bistro Rozbrat, szef kuchni Alain Budzyk
Warszawa, ul. Rozbrat 44A
Solec, szef kuchni Aleksander Baron
Warszawa, ul. Solec 44
Kafe Zielony Niedźwiedź, szef kuchni Sebastian Olma
Warszawa, ul. Smolna 4
Aruana, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
Serock, ul. Czesława Miłosza 14a
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?