Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Eko ściema, uważaj na produkty pseudoekologiczne

redakcja
redakcja
materiały prasowe
Polaków ogarnęło spożywcze eko-szaleństwo. W sklepach jest coraz więcej naturalnych soków owocowych, warzyw z ekologicznych upraw i wędlin z własnej wędzarni. Jednak nie wszystko określane mianem eko naprawdę nim jest.

Na rynku pojawia się coraz więcej produktów z eko upraw, naturalnych składników i od polskich rolników część z nich faktycznie produkowana jest bez użycia nawozów i w rodzimych gospodarstwach rolnych. Jednak według kontroli Inspekcji Handlowej 1 na 5 skontrolowanych partii produktów nie spełniała wymogów ekologiczności.Produkty eko, bio i organic to takie, które zawierają co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Gospodarstwo rolne musi poddać się specjalnej kontroli, która potwierdza czy produkty spełniają ekologiczne unijne normy. Wówczas uzyskują one certyfikat i mogą być sygnowane logiem. W celu zapewnienia odpowiedniej jakości kontrole powtarzane są co roku. Produkty, które nie posiadają certyfikatu mogą być sygnowane jedynie nazwą naturalne.Jak nie dać się zwieść pseudo-eko produktom?Produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością, jednak wielu konsumentów wprowadzanych jest w błąd. Nie każde bowiem nawiązanie do ekologiczności na etykiecie faktycznie przekłada się na jakość produktu zauważa Mirosław Szemla prezes Stowarzyszenia BIO POLSKA, które promuje zdrową i ekologiczną żywność. BIO POLSKA radzi jak spośród tylu produktów odnaleźć te prawdziwie ekologiczne.1.
Odpowiednie oznaczeniaJeśli chcemy kupić prawdziwie ekologiczne produkty zwracajmy uwagę przede wszystkim na oznaczenia. Każdy z nich musi zawierać unijne logo produkcji ekologicznej tzw. ekoliść składający się z 12 gwiazdek, numer jednostki certyfikującej (w Polsce działa ich 11) oraz miejsce uprawy surowców rolnych. Nie dajmy się zwieść także ekologicznym sklepom i bazarom, tam również skrupulatnie sprawdzajmy czy dany produkt posiada certyfikat.2.
Krótsza data ważnościProdukty ekologiczne mają zwykle krótszą datę przydatności do spożycia, ponieważ nie zawierają substancji konserwujących.3.
Wyższe cenyProdukty pochodzenia naturalnego kosztują więcej ponieważ ich uprawa również jest droższa. Ponadto sklepy, w których są sprzedawane doliczają sobie odpowiednią marżę dlatego warto ekologiczne produkty kupować prosto od producenta.4.
Produkty nie wyglądają jak z kataloguWarzywa i owoce uprawiane bez nawozów i środków wzmacniających czasami nie wyglądają tak zachęcająco jak te naszpikowane konserwantami. Są jednak o wiele zdrowsze ponieważ nie zawierają substancji poprawiających barwę, konsystencję i strukturę. Będąc na zakupach starajmy się unikać np. bardzo błyszczących jabłek.Kupując prawdziwie ekologiczne produkty robimy to głównie dla naszego zdrowia, ale przy okazji wspieramy krajowe gospodarstwa rolne.1.
Produkty z ekologicznych upraw to tylko takie, które posiadają europejskie oznaczenie ekoliść, numer jednostki certyfikującej oraz dokładny adres upraw.2.
Mają krótszą datę ważności ponieważ nie zawierają substancji konserwujących.3.
Ich ceny są wyższe ponieważ wyższe są również koszty produkcji.4.
Warzywa i owoce ekologiczne nie wyglądają tak jak te z polepszaczami ponieważ nie zawierają wzmacniaczy barwy, konsystencji i struktury. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Eko ściema, uważaj na produkty pseudoekologiczne - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto