Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Eko-Inicjatywa: O zdrowym jedzeniu i aktywności podczas spotkania w Zaułku Benowo

Arkadiusz Kosiński
fot. Tomasz Szwangruber
W dniach 16-22 lipca w Zaułku Benowo stowarzyszenie Eko-Inicjatywa oraz francuska Concordia organizują międzynarodowe warsztaty młodzieżowe, poświęcone aktywności fizycznej i zdrowemu odżywianiu. Poniżej prezentujemy zapowiedź wydarzenia, autorstwa Oli Wysockiej, polskiej uczestniczki projektu.

„Slow food” czy „being active” to jedne z wielu haseł funkcjonujących w dzisiejszych czasach. Stowarzyszenie Eko-Inicjatywa wraz z francuską organizacją Concordia idąc z duchem czasu postanowiło w dniach 16-22 lipca w Zaułku Benowo zorganizować międzynarodową polsko-francuską wymianę młodzieży, rozszerzając te hasła o wiedzę na temat regionalnej i tradycyjnej żywności wśród młodzieży obu państw. Wspólne gotowanie, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu i łamanie barier językowych to tylko niektóre z masy założeń projektu „Healthy and conscious way of being”.

Zobacz także: Kwidzyn: Na deptaku Eko-Inicjatywa zaprezentowała "śmieciową" wystawę

Produkty żywnościowe XXI wieku obfite są w wiele związków chemicznych szkodliwych dla organizmu człowieka, stąd uczestnicy programu będą zdobywać wiedzę na temat zdrowego żywienia i odpowiedniego doboru produktów żywnościowych w celu uniknięcia chorób zagrażających życiu. Realizatorzy projektu poprzez organizację konkursu kulinarnego chcą pokazać młodzieży jak ważna jest otwartość na inne kultury. Taki sposób integracji pozwoli uczestnikom dać się ponieść wyobraźni i stworzyć własne, unikatowe dzieła przy pomocy przyrządów kuchennych.

Ponadto na uczestników czekają gry zespołowe, poranna joga, wspólne śpiewanie piosenek regionalnych zarówno polskich jak i kraju partnerskiego, podchody i ognisko mające pomóc uczestnikom zintegrować się, a przy okazji poznać okolicę, w której zorganizowana jest wymiana.

Czytaj również: Śmieciowa rewolucja. Rośnie góra odpadów na Osiedlu Spółdzielczym [ZDJĘCIA INTERNAUTÓW]

Jednakże organizatorzy do swojego projektu nie zapraszają tylko młodzież.

Urozmaiceniem kilkudniowego pobytu będzie wizyta Koła Gospodyń Wiejskich z Benowa. Doświadczone kulinarnie członkinie koła przekażą zebranym przepisy i wskazówki na temat kuchni staropolskiej. Takie wspólne spędzenie czasu będzie przykładem angażowania innych inicjatyw społecznych oraz promowania projektu na zewnątrz.

Organizatorzy mają nadzieję, że kilkudniowa integracja młodzieży zaowocuje zdrowymi nawykami wśród uczestników. Ponadto pomoże w budowaniu dialogu międzynarodowego pomiędzy polską i francuską młodzieżą, poprzez pracę zespołową, której skutkiem będzie przełamanie barier językowych, co doda uczestnikom pewności siebie na różnych płaszczyznach życiowych. Będzie to również dobra okazja do promowania inicjatyw młodzieżowych w społecznościach lokalnych.

Ola Wysocka, polska uczestniczka wymiany

Wydarzenie zostało przygotowane w zgodzie z Zielonym Standardem, a polscy uczestnicy zostali przeszkoleni z organizacji tego typu wydarzeń. Zielone wydarzenie (ang. green event) to takie, które na każdym etapie przygotowań i realizacji zapewniają działania przyjazne dla środowiska naturalnego - redukujące negatywny wpływ danej imprezy poprzez oszczędności energii i materiałów. Więcej informacji: http://zielonewydarzenia.pl/. Projekt ten jest realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej, w ramach programu "Młodzież w działaniu" (http://www.mlodziez.org.pl/)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto