- W tym roku do Benowa przyjechały koła gospodyń z Ryjewa, Trzciana, Mątowskich Pastwisk i Bronisławowa. Gościliśmy także przedstawicieli Warsztatów Terapii Zajęciowej z Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie, a w konkursie wzięły też udział dzieci z Zaułka Benowo - informuje Irena Bargieł, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich Renawa w Benowie, które tradycyjnie było głównym organizatorem festiwalu. Gospodyniom pomagało stowarzyszenie Eko-Inicjatywa oraz benowska Straż Pożarna, a cały projekt był dofinansowany w ramach programu "Działaj Lokalnie" Lokalnej Fundacji Filantropijnej Projekt.
W tym roku uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przetwory z buraczków i dżem. Jury najbardziej spodobał się koncentrat buraczkowy przygotowany przez Elżbietę Szczukowską z Rakowca oraz dżem malinowo-jabłkowy, który był wspólnym dziełem Julii Burczyńskiej z Jałowca i Jacka Szweda z Benowa.
- Muszę przyznać, że uczestnicy tegorocznego konkursu wykazali się dużą pomysłowością, a wszystkie przetwory i inne potrawy z powodu atrakcyjnego wyglądu przyciągały wzrok - tłumaczy szefowa benowskiego koła gospodyń.
Przetwory zostały poddane pod ocenę jury, ale wszyscy uczestnicy festiwalu mogli skosztować dań regionalnych. Kuchnię Kresów Wschodnich reprezentowały w Benowie bliny z mięsem, które przygotowała Teresa Godlewska. Z kuchni śląskiej zaczerpnięty został przepis na roladki wołowe z kluskami śląskimi i czerwona kapustą, a danie przygotowała Halina Kuczkowska. Natomiast kuchnię powiślańską reprezentowały kapusta z kaszą serwowana przez Stefanię Szyc.
Pokazy trzech kuchni regionalnych były przeplatane muzycznymi występami wokalnego zespołu Żuławskie Bursztynki.
To jednak nie koniec, bo smakołyków było w Benowie znacznie więcej. Była grochówka, pierogi, kluski ziemniaczane i swojski chleb na zakwasie podawany oczywiście ze smalcem.
Menu deserowe też prezentowało się okazale, bo gospodynie z okazji festiwalu upiekły kilkanaście, albo i więcej, ciast. Można było wybierać między sernikami, jabłecznikami, czy ciastami śliwkowe. A do popicia serwowano lemoniadę własnego wyrobu.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?