18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Baby wielkanocne. Jak je upiec, by były lekkie i puszyste? Wypróbowane przepisy Internautek

gp
Ucierana babka z kakao
p.Ewy Wilkowskiej z Miastka
Składniki: 
0,5 kg mąki krupczatki
30 dag cukru
25 dag masła ( opcjonalnie margaryna) 1 szklanka mleka
5 jajek
cukier waniliowy
1 op. proszku do pieczenia na 0,5 kg mąki, olejek ( do wyboru cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy czyli wg uznania)
3 łyżki kakao
rodzynki, cukier puder na lukier

Wykonanie:
Masło ucieram z 20 dag cukru i wanilią, dodaję po jednym żółtku. Kiedy masa będzie już dobrze utarta dodaję mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ubijam teraz białka z odrobiną soku z cytryny lub kwasku i szczyptą soli. Sztywną pianę dodaję do ciasta i delikatnie ją wkręcam. Dorzucam rodzynki,dodaję aromat...
Połowę ciasta przekładam do formy, a do drugiej dosypuję kakao z resztą cukru. Tak wymieszane ciasto przekładam na białe ciasto.

Piekę ok.50-55 min. w temp. ok.170 st., ale w związku z tym, że piekarniki różnie pieką zalecam metodę "suchego patyczka".
Na koniec można polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ucierana babka z kakao p.Ewy Wilkowskiej z Miastka Składniki: 0,5 kg mąki krupczatki 30 dag cukru 25 dag masła ( opcjonalnie margaryna) 1 szklanka mleka 5 jajek cukier waniliowy 1 op. proszku do pieczenia na 0,5 kg mąki, olejek ( do wyboru cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy czyli wg uznania) 3 łyżki kakao rodzynki, cukier puder na lukier Wykonanie: Masło ucieram z 20 dag cukru i wanilią, dodaję po jednym żółtku. Kiedy masa będzie już dobrze utarta dodaję mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ubijam teraz białka z odrobiną soku z cytryny lub kwasku i szczyptą soli. Sztywną pianę dodaję do ciasta i delikatnie ją wkręcam. Dorzucam rodzynki,dodaję aromat... Połowę ciasta przekładam do formy, a do drugiej dosypuję kakao z resztą cukru. Tak wymieszane ciasto przekładam na białe ciasto. Piekę ok.50-55 min. w temp. ok.170 st., ale w związku z tym, że piekarniki różnie pieką zalecam metodę "suchego patyczka". Na koniec można polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego! Fot. autorka przepisu
Duży piec, kopa jaj, dobry przepis i łut szczęścia potrzebne są, by upiec wielkanocną babę. Puszyste, lekkie, kruche, słodkie. Mogą być drożdżowe lub piaskowe. Z rodzynkami, lukrem lub skórką pomarańczową. Wielkanocne Baby najlepsze są jednak domowe. Od naszych Internautek mamy ich wypróbowane przepisy na prawdziwy świąteczny wypiek (wszystkie przepisy nagrodziliśmy książkami!). Sprawdźcie sami czy są dobre?!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto