Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

U nas na razie rządzą śliwki

Redakcja
archiwum polskapresse
Do rejestru produktów regionalnych dołączyła powiślańska śliwka w occie. W powiecie kwidzyńskim mieliśmy do tej pory dwa produkty wpisane na tę listę, czyli powidła nebrowskie i nalewka śliwkowa - Nebrowianka. Cały czas gospodynie z Nebrowa i Rakowca zabiegają o to, aby ich kolejne specjały zyskały ten tytuł.

Opracowywaniem przepisów i produkcją lokalnych produktów zajmuje się Stowarzyszenie Mieszkańców i Sympatyków Wsi Rakowiec, które w zeszłym roku doprowadziło do powstania w miejscowości Sali Tradycji. Projekt został dofinansowany z pieniędzy unijnych.

Festyn smażenia powideł nebrowskich

Śliwka w occie to pierwszy z rakowieckich produktów, który został wpisany do ministerialnego rejestru produktów regionalnych:

- Wytwarzamy nasz produkt na bazie starej receptury, którą przekazała mi moja mama pochodząca spod Lwowa - mówi Elżbieta Szczukowska, szefowa stowarzyszenia .

Powiślańska śliwka produktem regionalnym

Twórcy nie zdradzają zazwyczaj receptury produktów. Mimo iż na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można znaleźć przepis na śliwkę w occie, pani Elżbieta twierdzi, że nie jest on całkowicie poprawny.

- Każdemu zainteresowanemu mogę podać dokładne składniki, proporcje jednak pozostaną moją tajemnicą - dodaje.

Do przygotowania powiślańskiej śliwki w occie gospodynie ze stowarzyszenia w Rakowcu używają śliwki węgierki zwykłej. Owoce trzykrotnie zalewa się gorącym roztworem octu i wody z cukrem, a na koniec dodaje, goździki, wanilię, imbir i gorczycę.

Prace nad wpisaniem powiślańskiej śliwki w occie do rejestru produktów regionalnych trwały dwa i pół roku. Nie jest to jednak jedyna inicjatywa zaradnych gospodyń. Już jakiś czas temu rozpoczęły one starania, by na ministerialną listę trafiła nalewka z pigwy, zaś wiosną tego roku rozpocząć się mają prace nad wprowadzeniem tam kolejnego produktu.

Choć powiślańska śliwka w occie jest już produktem regionalnym, to na razie nie jest on ogólnie dostępny.

- 99 proc. zasobów sprzedaje się w trakcie festynów i dożynek - mówi Elżbieta Szczukowska.

Pozostaje więc odwiedzić Rakowiec po jesiennych zbiorach śliwek, najlepiej podczas lokalnych imprez plenerowych.

Przeczytaj także:

Sok z natki pietruszki hitem festiwalu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto